17. okt, 2021

7 månader unga ! Tesla och Jamie valpar

I ett soligt 🌞 Oxelösund tränade vi på lite av varje ,

1. okt, 2021

Jakt och valpträningar.

Nu är oktober här och jakterna för min och Ellas del är snart över, det är båda skjönt och tråkigt. Att jaga med sin hund är obeskrivlit roligt. 

Jag har haft några av Teslas valpar på träning och det ser lovande ut, glada sociala valpar som är arbetsvilliga. De är nu 6 månader och börjar närma sig en lite jobbig hormon lålder, hanarna blir intresserad av tikar och mindre intresserad av att följa sin förare. Tikarna blir oxå mera nosiga men brukar inte bli så stökiga. Har men innan puberteten lärt sin valp att ha respekt för sina nej och sätt till att hunden faktisk har  en vettig syn på vem som bestämmer vilken aktivitetsnivå som är ok så brukar det gå rätt smärtfritt. Det som är slående är att många av valpägarna inte bara mina men även andra , har så otrolig stor aversion mot att hålla din hund i nackskinnet. För mig är det en del av vårt sätt att kommunisters ich ibland hjälpa varandra. T ex om hunden med en and i munnen ska upp i båten måste jag ibland hålla i mot i nackskinnet för att hunden ska ta sig upp i båten . Att hålla i skinnet är inte ont! Hundar som leker med varandra drar och sliter i varandras nackskinn. Om min hund värkligen behöver vara stilla t exempel vid skada behöver jag hålla den stilla , att krama om den och hålla runt den är inget bra alternativ det kommer  göra hunden stressad och instängd. Att hålla i skinnet är då ett bettre alternativ särskilt om man faktisk har en trygg relation till sin hund . Det är nu dags att verkligen hålla i tyglarna på unghundarna om två månader är hanarna stora, starka och betydligt mera svår hanterbara. Då kommer du troligen ångra att du inte lärde din hund att respektera dina " lugna ner dig signaler"

Det är att lämna sin hund i sticke, att inte lära den att visa dig respekt, den respekten kommer skapa hundratals möjliger att belöna fina beteendet, istället för att gå och irritera sig över koppeldragande och oppstutsig attityd, där hunden stressar runt i sin egen okontrollerade aktivitet. 

 

26. aug, 2021

BELACQUAS

Jaktlågans Elsanta är nu 10 år hon har gett mig 16 fina valpar och en massor av kunskap. Lyra heter hon, efter en barnboks karaktär som har namnet Lyra Belacqua. Karaktären Lyra lever i en sagovärld där alla har en daimon.Daimonen är ett djur, som är din skäl. Om daimonen eller den som hör i hop med daimonen dör, försvinnar båda. I bland tror jag att min daimon måste vara Lyra, för en sak är säkert den dagen hon är borta kommer en del av mig att gå förlorad. 

Just därför kommer vårat, Ella och mitts nya kennelnamn bli https://www.belacqua.se/. Namnet är godkänt hos FCI och kommer publiceras i hundsport nr 6 och om ingen lämnar in klagomål kommer vi att få registrera Ediths valpar som Belacquas First "Jordgubbar" 

11. aug, 2021

Elitklass B prov/ Teslas valpar 5månader

Nu har Edith och Grip startat på tre elit B prov. Edith har två fina andrapris och ett tredje pris. Grip han fick en sur nolla på andra provet men helgen efter, fick han sin första etta,på elitmesterskapet. Ettan gav honom biljetten till finalen. I finalen blev han utsalgen, med äran i behåll ,för oj oj vad han jagade snyggt!!

Att som ny uppfödare få hundar uppöver i jaktklasserna är fantastiskt roligt och viktigt för min framtida avel.

Teslas valpar är nu snart 5 månader och jag får fina återkopplingar. Några av dom har varit på träning hos mig med hjämna mellanrum. Det jag ser är jag nöjd med. Valparna har mycket fart, vill bära och jaga, och är socialt trygga. Alla är smarta och kommer nog lätt lära sig båda bra och tyvärr dåliga saker. Så se upp med vad du ger uppmärksamhet på. Se till att vara den trygga, positiva bestämmande ledaren, inte en åskådare till din hunds liv.

9. jun, 2021

Vardag och träning

Nu har vi så smått kommit igång med träningen igen. Edith fick dammat av sig på,Retrieverträning .eu Hon var helt ok och mina egna mönster fungerade skapligt. Nu får jag börja med vatten och sök, och ladda för elit B prov. Det känns angeläget att starta henne i elit inna parning i oktober.

Tareq har jag inte fått riktigt koll på, och kämpar i motvind på många träningar.Han är riktig bra, med svår. Jag känner i bland att jag saknar erfarenhet för att göra träningarna lagom svåra,men jag kämpar på. Han ligger mycket högt i drift och är explosiv som få, och blir lätt uppfyld av sin egen jaktlust. 

Tesla som nu är klar för riktig träning efter sina 9 valpar, är olydig ,snabb och har stort sätt flipp flopp i huvudet.Så där blir det grunder och ramar tills hon är samlad igen.

ATT STARTA EGET! 

Efter 30 år av velande har Ella och jag  bestämd att starta ett utbildningsföretag. Vi kommer lägga fokus på familjehunden relation och aktivering. Men även ett kursprogram för valpar/ unga apportörer och deras grundträningen kommer utvecklas. Vi kommer använda klicker och positiva metoder, metoder utan strypkoppel och fysisk bestraffning. Dessa kurser kommer vara tillgängligt för det som vågar träna på ett annorlunda sätt, kurser är först och främst ämnat för den som vill grunda sin hund riktigt innan vanliga gruppträningar, eller för den som har misslyckats på öppenträningar. 

En extra lyx variant av privatlektioner kommer oxå finnas tillgängligt.