Gammalt och Nytt.

26. aug, 2021

Jaktlågans Elsanta är nu 10 år hon har gett mig 16 fina valpar och en massor av kunskap. Lyra heter hon, efter en barnboks karaktär som har namnet Lyra Belacqua. Karaktären Lyra lever i en sagovärld där alla har en daimon.Daimonen är ett djur, som är din skäl. Om daimonen eller den som hör i hop med daimonen dör, försvinnar båda. I bland tror jag att min daimon måste vara Lyra, för en sak är säkert den dagen hon är borta kommer en del av mig att gå förlorad. 

Just därför kommer vårat, Ella och mitts nya kennelnamn bli Belacquas. Namnet är godkänt hos FCI och kommer publiceras i hundsport nr 6 och om ingen lämnar in klagomål kommer vi att få registrera Ediths valpar som Belacquas First "Jordgubbar" 

11. aug, 2021

Nu har Edith och Grip startat på tre elit B prov. Edith har två fina andrapris och ett tredje pris. Grip han fick en sur nolla på andra provet men helgen efter, fick han sin första etta,på elitmesterskapet. Ettan gav honom biljetten till finalen. I finalen blev han utsalgen, med äran i behåll ,för oj oj vad han jagade snyggt!!

Att som ny uppfödare få hundar uppöver i jaktklasserna är fantastiskt roligt och viktigt för min framtida avel.

Teslas valpar är nu snart 5 månader och jag får fina återkopplingar. Några av dom har varit på träning hos mig med hjämna mellanrum. Det jag ser är jag nöjd med. Valparna har mycket fart, vill bära och jaga, och är socialt trygga. Alla är smarta och kommer nog lätt lära sig båda bra och tyvärr dåliga saker. Så se upp med vad du ger uppmärksamhet på. Se till att vara den trygga, positiva bestämmande ledaren, inte en åskådare till din hunds liv.

9. jun, 2021

Nu har vi så smått kommit igång med träningen igen. Edith fick dammat av sig på,Retrieverträning .eu Hon var helt ok och mina egna mönster fungerade skapligt. Nu får jag börja med vatten och sök, och ladda för elit B prov. Det känns angeläget att starta henne i elit inna parning i oktober.

Tareq har jag inte fått riktigt koll på, och kämpar i motvind på många träningar.Han är riktig bra, med svår. Jag känner i bland att jag saknar erfarenhet för att göra träningarna lagom svåra,men jag kämpar på. Han ligger mycket högt i drift och är explosiv som få, och blir lätt uppfyld av sin egen jaktlust. 

Tesla som nu är klar för riktig träning efter sina 9 valpar, är olydig ,snabb och har stort sätt flipp flopp i huvudet.Så där blir det grunder och ramar tills hon är samlad igen.

ATT STARTA EGET! 

Efter 30 år av velande har Ella och jag  bestämd att starta ett utbildningsföretag. Vi kommer lägga fokus på familjehunden relation och aktivering. Men även ett kursprogram för valpar/ unga apportörer och deras grundträningen kommer utvecklas. Vi kommer använda klicker och positiva metoder, metoder utan strypkoppel och fysisk bestraffning. Dessa kurser kommer vara tillgängligt för det som vågar träna på ett annorlunda sätt, kurser är först och främst ämnat för den som vill grunda sin hund riktigt innan vanliga gruppträningar, eller för den som har misslyckats på öppenträningar. 

En extra lyx variant av privatlektioner kommer oxå finnas tillgängligt.

20. maj, 2021

Ivanthes jaktlabbar byter kennelnamn !

Nu har det sig så att Björn vill att jag lämnar kennel Ivanthes.Jag kommer dermed födar upp mina labradorar i ett nytt kennelnamn . Det är klart att det känns trist nu när jag sakta börjar få lite resultat. Han har sin fulla rätt att göra det,så nu får jag efter med mina tre fina labradorkullar börja om i ett annat namn. Ansökan om nytt namn har vi skickat in, så nu väntar vi på  godkännande. Lamnet vi har sökt om har ursprung i Lyra som är mamma till First hundarna.   

22. mar, 2021

Att kolla på valpar är en förmån som värmer hjärtat. Att kolla på dessa små liv, hur de upptäcker saker, hur de lär sig saker är ett nöje som man inte tröttnar på i första taget.

Att kolla på hur de olika valparna reagerar på sina vardagsproblemen är rätt intressant, några ger upp, några skriker rakt ut, några knatar fram efter bästa förmåga. Nu efter tre dagar har de sina favorit spenar.Tyvärr har många samma spene, så en och annan brottningsmatch blir det.

Denna gången fick jag en riktig mini, hon är hälften så stor som sina bröder, men har ökat sin vikt med 30% sedan frerdag.Så det ser bra ut, men man ska inte ropa hej!

Förövrikt är det mest mörkt och tyst i valprummet. Governessan sköter sitt själva.Hon ligger i lådan växelvis på höger sida och vänstra sida, och alltid är det ett gäng med valpar som diar. Lilla minin får hjälp med att hålla undan sina stora brötiga bröder så hon kan bruka sina krafter till att växa inte till att sloss.